Dare to move

Stress is niet alleen een mentale toestand, het is ook fysiek. Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam zich klaar om te vluchten of vechten. Een goede manier om met stress om te gaan is dan ook om te gaan bewegen. Je lichaam staat klaar om wat te gaan doen, ga dan ook iets doen. Daarnaast zijn sporten en bewegen ook goede manieren om je hoofd leeg te maken en werkt het dus ook als stress preventie. 

Maar hoe kan ik dan het best beginnen met sporten/bewegen?

  • Lopen: of je nu gaat hardlopen of rustig wandelen, beide zijn simpele manieren om te beginnen met meer bewegen. Je hebt er niet veel voor nodig, je haalt een frisse neus en kan het ook een sociale bezigheid maken door het samen te gaan doen.   
  • Yoga: het doen van yoga zorgt er voor dat je spieren aan en ontspant die je normaal gesproken minder gebruikt tijdens het bewegen, maar die wel aangetast kunnen worden door je stress. Daarnaast is het een vorm van lichte krachttraining waarmee je ook spanning kan loslaten. Ook is diep ademhalen en überhaupt letten op je ademhaling een onderdeel van yoga wat er voor kan zorgen dat je je meer ontspant. Op YouTube kan je veel tutorials vinden of kijk of je ergens een keer en proefles kan nemen.
  • Dansen: het is bewezen dat zowel beweging als muziek voor stress vermindering kan zorgen. Dansen heeft beide en kan daarnaast een heel bevrijdend gevoel geven. Zet wat muziek aan in je kamer en pak even een momentje voor jezelf om de drukte van de dag los te laten. Of pak dat momentje met je partner en gebruik het om ook met elkaar te connecten.  
  • Tuinieren: Tuinieren dat is geen sport! Inderdaad, maar we hebben het hier over bewegen en niet over sporten. In de tuin werken kan een goede workout zijn, maar daarnaast is in contact staan met de natuur een goede (en bewezen) manier om te ontstressen. Je hoeft niet groots te beginnen en mocht je geen tuin hebben dan kunnen een paar plantjes in je kamer nog altijd een beetje helpen. Zorg wel dat je op een ander punt dan je beweging haalt. 

Verder kleine tips: probeer om de 30 minuten te bewegen als je stil zit achter je computer, pak de trap in plaats van de lift, ga op de fiets in plaats van met de metro. 

Het belangrijkste is dat je het gevoel krijgt beter in je vel te zitten. Probeer haalbare doelen voor jezelf te zetten en wat plezier te halen uit je bewegingsmoment(en). 


Directe hulp nodig bij (symptomen van) extreme stress? Spreek er over met iemand in uw omgeving of zoek contact met uw huisarts.




Reacties