Under Pressure


Under pressure

 

Ik sprak onlangs met een vriendin van mij die aan het begin van de quarantaine had gezegd dat ze: Spaans wilde leren, de boeken wilde lezen die ze al een tijdje op haar lijstje had staan, haar hele huis grondig moest schoonmaken, weer fit wilde worden met online trainingen en goed wilde focussen op haar (nu online) studie. Ik vertelde haar dat dat behoorlijk veel was. Haar reactie was dat ze dankzij de quarantaine nu veel tijd over heeft. In deze post ga ik niet in op de vraag of we nu wel of niet echt meer tijd hebben, maar ik wil de hoeveelheid werk en druk die we onszelf opleggen, zowel tijdens deze quarantaine als in de tijd ervoor, bespreken.

Tegenwoordig is de prestatiedruk onder studenten en werkenden enorm. Helaas zijn de effecten van dit soort stress dat ook; burn-out klachten, angststoornissen, chronische pijn en depressie nemen toe. Dus hoe kan je omgaan met deze prestatiedruk en hoe herken je dat je teveel druk op jezelf legt?

Mijn vriendin herkende het niet, ze vond de eisen die ze aan zichzelf had gesteld aan het begin van de quarantaine redelijk. Ik heb gisteren bij haar ingecheckt en haar gevraagd hoe het met haar plannen ging: ze heeft geen boeken gelezen behalve voor haar studie, ze wordt opgejaagd door de Duolingo-uil omdat ze lessen heeft gemist, haar huis is oké-ish schoon, haar studie gaat goed, en ze sport semi-regelmatig. Een deel van haar voelt alsof ze hierdoor deze quarantainesituatie aan het falen is. Ik heb meerdere mensen soortgelijke dingen horen zeggen.

Dus voor mijn lieve vriendin en degenen met soortgelijke gevoelens, je bent niet aan het falen. We gaan door een gekke beproeving die op zichzelf al stressvol is. Daarnaast is de vorm weer mee we aan school werken of ons werk doen veranderd, kunnen we veel minder bewegen op een dag dan dat we gewend zijn, hebben we stress doordat we opgehoopt zitten met onze familie leden of voelen we ons eenzaam aangezien we geliefden niet kunnen te zien en dan is er nog de onzekerheid over wanneer precies deze situatie zal eindigen. Dat is veel, heel veel, om mee om te gaan.

Dus terug naar de vraag: hoe herkennen we wanneer we onszelf te veel druk opleggen? Door te reflecteren. Hoeveel werk en activiteiten kon ik in het verleden aan zonder onnodige extra stress? Check-in met jezelf: voel je je eigenlijk wel goed? Voel je je door deze extra activiteiten beter? Als het antwoord ja is, geweldig! Zo niet, dan moet je misschien een paar dingen gaan aanpassen.

Wat voor soort aanpassingen?

  • Neem indien mogelijk een deel van de druk weg. Je hoeft bijvoorbeeld niet 10 boeken deze quarantaine te lezen, geen buikspieren te hebben of vloeiend te worden in een vreemde taal. Laat een aantal dingen vallen die je stress veroorzaken en kijk of je je daarna beter voelt. 
  • Niks. Nee, daarbedoel ik niet mee niets doen met je situaties, maar start Niksen. Gun jezelf een pauze. Even de tijd nemen om niets te doen zal waarschijnlijk je stress op korte termijn niet wegnemen, maar het kan een geweldige oefening voor je geest zijn. Mediteer en concentreer je op je ademhaling of staar uit een raam en laat je gedachten gewoon zijn zoals ze zijn. Sta achteraf stil over wat het met je deed. Hoe voel je je als je niet productief bent? Voel je je ergens een beetje schuldig? Voelt het juist goed?
  • Beweeg. We hebben eerder gesproken over hoe lichaamsbeweging stress kan verlichten en dat kan het ook echt, maar niet als je het om de verkeerde redenen doet. Train niet om jezelf buikspieren of het perfecte lichaam te geven. Doe het om in contact te komen met je lichaam en jezelf. We zitten tegenwoordig ontzettend veel achter een computer. Hou je daardoor misschien ergens in je lichaam spanning vast? Probeer meer te bewegen om dit los te laten
  • Probeer niet zo hard voor jezelf te zijn. Zoals ik eerder zei, we maken een vreemde tijd door en niet productief zijn betekent niet dat je niet "het meeste" uit deze periode haalt. Probeer op jezelf te concentreren en te zorgen dat je oké bent gedurende deze tijd. Wat extra zelfzorg, een beetje ontspanning en sta toe dat niet alles zal gaan zoals je graag had dat het gaat.


Directe hulp nodig bij (symptomen van) extreme stress? Spreek er over met iemand in uw omgeving of zoek contact met uw huisarts. 






Reacties